Merevedési zavar

(erekciós zavar, impotencia)

Abban az esetben beszélünk merevedési zavarról, ha az alábbi tünetek minden, vagy majdnem minden szexuális együttlét során jelentkeztek az elmúlt fél év során:

  1. erekció elérésének nehézsége,
  2. erekció fenntartásának nehézsége az aktus végéig,
  3. merevség csökkent általános csökkent volta.

Az erekciós zavar a férfiak egyik leggyakoribb problémája. Élete során szinte minden férfi tapasztal erekciós problémát. Hosszabb ideig a férfiak 10%-a küzd ezzel a problémával.

A merevedési zavarnak lehetnek biológiai és pszichológiai okai egyaránt.

Pszichológiai okok a merevedési zavar hátterében

Szorongás a teljesítménytől

Előfordulhat, hogy túlzottan meg akarunk elvárásoknak, melyek lehetnek valósak, vagy éppen elképzeltek. Az erotikus élmény kiváltásához mentálisan, fizikailag, érzelmileg be kell vonódni a szexuális aktusba, így jön létre az erekció. A túlzott teljesítményszorongás az ellazult, spontán szexuális ellazultságot akadályozza meg, így az erekció kevéssé tud létrejönni. A múltbeli szexuális kudarcélmények növelik a szorongást, ezáltal pedig még nehezebbé válik a relaxált állapot elérése, így a kívánt erekció létrejötte.

A szexualitás tabuja

A túl szigorú neveltetés sok esetben összekapcsolódik a szexualitás tabujával. Sok pár szenved attól, hogy nem tudnak megfelelően beszélni egymással a szexualitásról, nem tudják azt a maguk módján megélni. Ebből a hallgatásból félreértések, kapcsolati nehézségek származnak.

Félreértett férfi kép

A média által bemutatott férfi ideál és a valóság között gyakran nagy a különbség. A túl macsó, domináns szerep nem feltétlenül teszi lehetővé az intim pillanatok megélését, a gyengédséget és az elfogadást. Ebből kifolyólag pedig a szeretkezés nem lesz örömteli. A nem örömteli szexuális együttlét pedig könnyen az erekció elvesztéséhez vezet.

Hasonlóképpen a társadalmi elvárások mások lehetnek, mint az egyén szexuális preferenciái. Ez gyakran szorongást okoz, a szorongás pedig a leggyakoribb oka a merevedési zavaroknak.

Negatív tapasztalatok

A rosszul sikerült szexuális aktusok könnyen vezetnek oda, hogy negatív véleményt alakítsunk ki magunkról, a szexuális teljesítményünkről, aminek következtében elkerüljük ezeket a helyzeteket.

Szigorú nevelés

Gyermekkorban a saját testtel való kísérletezés vagy a szexualitás tiltása felnőttkorban is érezteti hatását. Sok esetben a szexualitáshoz, maszturbációhoz bűntudat társul, ami az együttléteket megnehezíti.

Merevedési zavar kezelése

A merevedési zavarok kezelése minden esetben személyre szabott folyamat, mely függ a zavar kiváltó okától és a súlyosságától. Általánosságban rövidterápiás módszerekkel, jó hatékonysággal orvosolható a probléma. A terápia során során beszélünk a kliens tapasztalatairól, érzéseiről, nehézségeiről, sikereiről és erőforrásairól. Az esetek túlnyomó többségében kognitív viselkedésterápia, relaxációs feladatok meghozzák a várt eredményt.