Problémákról

Szexuális problémák

A szexualitással kapcsolatos problémák egyáltalán nem ritkák, az emberek közel fele szenved tőle élete folyamán. A szexuális problémák nem csak a párkapcsolat közös örömszerzését, esetlegesen gyermeknemzési szándékát hiúsítják meg. Hatással vannak a párkapcsolati elégedettségre, önértékelésre, önbizalomra, önképre. Frusztrációt, kudarcélményt okoznak.

A szexuális problémák rendszerint jó hatásfokkal gyógyulnak, klienseim a terápiát megelégedettséggel zárják le.

A pszichológushoz fordulás, különösen a szexualitással összefüggésben különösnek, kínosnak tűnhet. Úgy tűnhet, hogy ezekről a problémákról egy “idegennel” beszélgetni lehetetlen, de legalábbis nagy bátorság kell hozzá. Ehhez képest ezt az akadályt a kliensek könnyen átlépik, megtapasztalják az elfogadást, a konzultáció felszabadító hatását, a fejlődést és a gyógyulást. A pszichológusnál termélszetesen semmiről sem kötelező beszélni.

A szexuális jellegű problémák igen sokrétűek lehetnek. A leggyakoribb férfi szexuális problémák a következők:

Nők szexuális problémái közül a leggyakoribbak az alábbiak:

Internet és videójáték függőség

Némely esetben előfordul, hogy a hobbinak induló internetezés vagy játék túlzott mértéket ölt és eluralkodik az egyén életén, világán. Függőségről akkor beszélhetünk, ha az online tevékenység felülírja a szociális kapcsolatokat, ellehetetleníti a kötelezettségek teljesítését, az élet nehézségeiből ilyen módon próbál kimenekülni az egyén.